function registerListener() { window.wixDevelopersAnalytics.register( 'cf06bdf3-5bab-4f20-b165-97fb723dac6a', (eventName, eventParams, options) => { const XSRFToken = getXSRFTokenFromCookie() fetch( `${window.location.origin}/_serverless/analytics-reporter/facebook/event`, { method: 'POST', headers: { 'Content-Type': 'application/json', 'X-XSRF-TOKEN': XSRFToken, }, body: JSON.stringify({ eventName, data: eventParams }), }, ); }, ); function getXSRFTokenFromCookie() { var match = document.cookie.match(new RegExp("XSRF-TOKEN=(.+?);")); return match ? match[1] : ""; } } window.wixDevelopersAnalytics ? registerListener() : window.addEventListener('wixDevelopersAnalyticsReady', registerListener);
top of page

NAPRAFORGÓ ÉS SZÓJA SZÁRBONTÁSA

A napraforgó és a szója vetésterülete folyamatosan növekszik. Ez a két növény a magyar szántóföldek egyre nagyobb részét foglalják el. Ennek során jelentős, millió tonnás nagyságrendeben keletkeznek szármaradványok. Az, hogy mi történik ezzel a tetemes mennyiségű biomasszával, alapvető hatással van a talajra és az utóvetemény sikerére.



TERMÉSZETES EGYENSÚLY


Természetes körülmények között a talajok soha nem, vagy csak nagyon ritkán szembesülnek olyan kihívással, hogy egyszerre ilyen tömegű növénymaradványt kelljen lebontania. A természetes növénytakaró fajgazdagságának és az állandó talajborítottságnak köszönhetően folyamatosan keletkeznek elhalt növénymaradványok, ami a talajba kerülve folyamatos szerves tápanyagot biztosít a talajlakó életközösség számára, mely egészséges, kiegyensúlyozott talajaktivitást eredményez. A talajok művelésbe vonásával ez a típusú természetes harmónia megszűnik. A szántóföldi termesztésben a bontó szervezetek tápanyagellátása időszakossá válik, környezeti feltételeik a talajműveléssel, vetésváltással, kémiai anyagok használatával drasztikusan változik. Ezt a kihívást csak fokozza az egyre gyakrabban és hosszabban tartó aszályos periódusok és a talaj drasztikus felmelegedése.


A talaj biológiai funkcióromlásával a termelők legtöbbször akkor szembesülnek először, amikor a talajba dolgozott növénymaradványok lebomlása lelassul, vagy a talajból fertőző kórokozók (fehérpenészes rothadás, Pythium, vagy Fusarium) egyre nagyobb problémát jelentenek a termelés során. Ez különösen a napraforgó és a szója esetében jelent növekvő kockázatot, hiszen ezen fajok folyamatosan bővülő vetésterülete egyre többször jár együtt a vetésforgó lerövidülésével, beszűkülésével.


 A TALAJOK KOMPLEX AKTIVÁLÁSA


A talaj egészséges működése a termelő alapvető érdeke, mert csak egészséges talajon tudunk hatékony termesztéstechnológiát megvalósítani. A talajegészség megőrzése, vagy visszaállítása ezért elsőszámú feladat. Ennek fontos része a talaj biológiai aktiválása, melynek során segítjük a talajélet egészséges regenerációját. Egy jól megválasztott mikrobiológiai készítménnyel komplex hatást érhetünk el, a talaj többféle biológiai képességét is javíthatjuk.



A talaj biológiai aktiválásra komplex megoldást nyújt az SCD AGRO mikrobiológiai készítmény, ami a talaj valamennyi biológiai tulajdonságát segíti:

  • a talaj szárbontó kapacitása,

  • a tápanyagok körforgása, remobilizációja,

  • a talaj légköri nitrogén és szén megkötő képessége,

  • a növényeket betegítő kórokozó gombák (Fusarium, Sclerotinia stb.) felszaporodásának korlátozása, mellyel mérsékelhetjük az ebből fakadó kockázatot,

  • a talaj szerkezete, művelhetősége és vízgazdálkodása.


Az SCD AGRO felhasználását megkönnyíti a hosszú és egyszerű tárolhatóság. A termék minimum 5 l /ha dózissal tarlókezelésre és talajoltásra egyaránt felhasználható.

Az SCD AGRO AÖP gazdálkodásba illeszthető, 2 pontot jelentő mikrobiológiai készítmény.


A termékkel kapcsolatos további információkért keresse Agro Masters szaktanácsadóját!



9 views0 comments

Comments


bottom of page